dilluns, 20 de gener de 2014

SANT SEBASTIÀ

AVUI A OLESA, ÉS FESTA!!!... però per què?

La Laura Lara ens va explicar tot això el gener del 2011.

- Qui era Sant Sebastià?

Sant Sebastià va seu un màrtir* cristià.
Un emperador romà va manar als seus soldats que el matessin amb fletxes, però Sebastià no va morir i una viuda cristiana anomenada Irene el va recollir i li va curar les ferides. Quan Sebastià estava curat va anar a l'emperador a dir li que era un home cruel. Llavors l'emperador va dir una altra vegada als seus soldats que el matessin a cops.
*Un màrtir ès una persona que pateix maltractes d'altres persones o la mort a causa del testimoni de Jesucrist.

- Per què és festa a Olesa?

El dia 20 de gener és el dia de Sant Sebastià. A Olesa és festa aquest dia perquè l'any 1894 va haver-hi una epidèmia i van morir molts nens. La gent del poble va demanar ajuda a Sant Sebastià perquè no morís cap nen més. Van rebre aquesta ajuda i van prometre a Sant Sebastià que aquest dia (el 20 de gener) els nens i nenes anirien a missa tant si estaven bons, com malats. La celebració d'aquesta festa s'ha convertit en una tradició i és molt especial. Està dedicada especialment als nens, i a l'església s'entrega pa beneït que protegeix de malalties i mals esperits.

- Què es celebra? Des de quan?
Es celebra que Sant Sebastà va salvar aquell dia als nens del poble d'aquella espidèmia.
Es celebra des del dia 20 de gener de 1894.
- Qui administra aquesta festa?
Des de l'any 1894 la família de Cal Samsó va decidir organitzar la festa de Sant Sebastià a Olesa. S'encarreguen de que l'església estigui a punt i paguen els pans i les estampes que es donen als nens a l'esglèsia.

Altres enllaços:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada