Passa al contingut principal

L'ODISSEA? QUÈ ÉS, AIXÒ?

Alguns i algunes de Cicle Superior ja us heu llegit l'Odissea, però pels que encara ho estan fent o ho faran més endavant, els deixem uns apunts.

L'Odissea és un poema èpic que explica la llarga peregrinació d'Ulisses, rei d'Ítaca, per tornar a la seva pàtria, un cop acabada la guerra de Troia.
Durant els vint anys de la seva absència, Penèlope, la seva fidel esposa, ha estat assetjada pels pretendents, prínceps de l'illa, que volen ocupar el lloc d'Ulisses.

L'èpica és un tipus de poesia narrativa que canta les gestes d'herois o cabdills victoriosos que pertanyen a un passat llegendari. Per això se l'anomena èpica, mot derivat del substantiu grec épos (paraula, relat, narració heroica).
Aquest tipus de poesies eren cantades en les festes per aedes (joglars) amb acompanyament musical de corda. Es tractava de fer conèixer la glòria dels herois mitjançant el cant. El poble percebia en el contingut dels cants èpics una explicació dels seus orígens i la seva identitat. Per això, per als grecs, els poemes èpics constituïen la primera història del seu passat gloriós, que valia la pena continuar transmetent de generació en generació.

De totes les epopeies heroiques de la Grècia primitiva només ens n’han arribat dues: la Ilíada i l'Odissea, pertanyents al cicle troià, format, sembla ser, per vuit epopeies que narraven la guerra de Troia, de les quals la Ilíada seria la segona i l'Odissea la setena.

L'Odissea reflecteix un món nou, més modern que el de la Ilíada, una societat més evolucionada.
L'Odissea és més aviat una novel·la d'aventures; l'antic ideal d'heroi perd el seu sentit i s'imposa un nou model, el de l'home astut que és Ulisses.

Aquestes dues obres, des de l'antiguitat han estat atribuïdes a Homer, poeta joni de la regió de Quios i Esmirna, nascut entre els segles IX i VIII aC. Ja en l'antiguitat (s. III i II aC), els filòlegs observaven diferències d'estil i temàtica en els poemes i consideraven l'Odissea més recent que la Ilíada, de manera que no podia ser atribuïda a Homer.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PARAULES AGUDES,PLANES I ESDRÚIXOLES

Les paraules es clasifiquen en agudes, planes i esdrúixoles, segos si tenen la síl·laba tònica en la posició última, penúltima o antepenúltima, respectivament. AGUDES : Les paraules agudes s'accentuen si acaben en vocal, en vocal seguida de –s i també quan acaben en –en o –in. Les agudes tenen la síl·laba tónica en l'última síl·laba.  Exemples: francés, profesor .  PLANES : Les paraules planes s'acentuen si no acaben en vocal, n i en vocal seguide de –s, ni en –en o –in. Les paraules planes tenen la síl·laba tónica en la penúltima síl·laba. Exemples: periòdic, sucre.  ESDRÚIXOLES : Les paraules exdrúixoles sempre s'accentuen. Tenen la síl·laba tónica en l'antepenúltima síl·laba. Exemples: época, música . Font: mipizarrade6a.blogspot.com.es  Altres enllaços http://lafinestrade3ra.wordpress.com/2011/10/03/paraules-agudes-planes-i-esdruixoles/   http://eljardidetercerb.wordpress.com/tag/paraules-esdruixoles/

L'ODISSEA: ARGUMENT I TEMÀTICA DE L’OBRA

L’Odissea narra la història de la tornada a casa d’Odisseu (Ulisses en llatí), després d’haver guanyat la guerra de Troia. Ulisses triga vint anys en arribar a la seva pàtria, l’illa d’Ítaca, on ostentava el títol de rei. Durant tots aquests anys, l’heroi grec viu moltes i diverses aventures, derrota a monstres, sobreviu a grans tempestes provocades pels déus i escapa de temptacions i maleficis. Mentrestant, a Ítaca, el seu fill Telèmac i la seva dona Penèlope han de lluitar a palau contra els pretendents que volen casar-se amb ella i van consumint, a poc a poc, els béns familiars, pensant que Ulisses és mort. La millor arma d’Ulisses al llarg del seu viatge és la seva astúcia i intel·ligència, a més de l’ajuda que rep de Palas Atenea i Zeus Cronida. Gràcies a aquests factors, l’heroi aconsegueix afrontar els constants conflictes que se li presenten. En l’obra apareixen diferents temes centrals com la traïció, l’amistat, l’esperança, la passió, l’amor, la gelosia,...

PANELLETS AMB FORMA DE CASTANYA

PER FER LA MASSA: -Posar en un bol 250 grams de farina d'ametlla i 250 grams de sucre -Fer un forat al mig i tirar-li un ou -Barrejar-ho ben fort amb les mans, ben bé cinc minuts, fins a tenir una bola -Tapar-ho amb paper film i deixar-ho reposar una nit a la nevera -Un cop fora de la nevera ja podeu començar a fer les boles pels panellets PER FER LA COBERTURA: - Fondre cobertura de xocolata al microones o tenir xocolata desfera preparada - Enganxar una castanya a les boletes que prèviament hem fet - Clavar-li un escuradents i submergir-ho dins de la cobertura de xocolata, però no tot sencer - Posar-ho en una plata, treure-li l'escuradents i posar-ho a la nevera fins que la xocolata quedi cruixent I QUE APROFITI!! Laura. LA MOLA