diumenge, 13 de març de 2011

LA MALÀRIA

La meva tieta Melania s'en va anar a Mali el passat Nadal. Quan va tornar estava molt malament. Llavors vam trucar el metge d'urgències que va dir que tenia la grip. No sabíem que li passava, cada dia anava empitjorant fins que un dia va perdre el coneixement.
Tots ens vam espantar molt i vam trucar l'ambulància per portar-la a l'hospital. Allà li van diagnosticar malària. Però havien passat massa dies i el paràsit havia contaminat bona part de la seva sang. Per molt que la medicaven la infecció era tant gran que no podien aturar-la.
Vam pensar que es moriria.
La doctora d'aquell hospital es va posar en contacte amb un especialista de l'Hospital Clínic. Com la medicació no podia aturar el paràsit perquè n'hi havia massa a la seva sang, l'única solució era intentar canviar la sang de la meva tieta. El problema era que com estava ja tant malalta no ho podria suportar.
Aleshores van pensar de provar per primer cop a Espanya una tècnica per només bescanviar la sang infectada. Hi havia molta expectació al Clínic per veure que passaria. Era arriscat perquè podia morir en l'intent però si no es feia segur que moriria. Ens havíem d'arriscar. Després de 3 hores esperant ens van donar dues notícies. La primera era que el bescanvi de sang havia estat un èxit perquè havien aconseguit reduir molt la infecció. La segona notícia era que encara hi havia molt de perill perquè la medicació que li havien de donar també la podia matar. Aquest medicament tan verinós es diu quinina i en molta quantitat produeix molts efectes secundaris fins i tot la mort.
Un cop acabada el bescanvi de sang se la van endur a un lloc especial on només hi havia 10 persones en un estat molt, molt greu. Allà tenen assistència mèdica les 24 hores del dia. Al posar-li la quinina via intravenosa van començar a aparèixer els efectes secundaris i es va posar encara pitjor. La controlaven dia i nit. Malgrat ho va passar molt malament, cada dia tenia menys quantitat de paràsits fins que un dia ens van donar la bona notícia que tots els paràsits de la sang estaven morts. Ara quedava recuperar-se dels efectes secundaris de la quinina: picors, feblesa, pèrdua de visió, respirar malament... Encara continua recuperant-se però va superar una malaltia en estat terminal.
La malària és una malaltia que s'agafa per la picadura d'un mosquit molt petit que viu en zones de clima tropical com l'Àfrica, o sigui que aquí el mosquit de la malària no pot sobreviure.
Si la meva tieta hagués pres unes pastilles molt dolentes (les de la malària) mentre que estava a l'Àfrica o el metge no s'hagués equivocat, ella no hagués estat en perill de mort ni la meva família ho hagués passat tant malament.
Mia Robles i Melania Robles
(neboda i tieta)
La Mola

5 comentaris:

 1. Quin susto! Menos mal que no li va passar res. Jo havia sentit parlar de la malària peró no em pensava que era per la picadura d'un mosquit. M'en alegro de que tot hagi sortit bé!

  Marta Montero
  La Mola

  ResponElimina
 2. Quina sort! La teva àvia ha estat molt forta
  La felicito! i ambé a vosaltres, per la seva paciéncia i esperança que heu tingut!
  BONA SORT EN LA RECUPERACIÓ!

  ResponElimina
 3. Anònim3/16/2011

  Sandra R. no és per res, però la que s'ha possat malament a sigut la meva tieta, no la meva àvia.

  Mia
  La Mola

  ResponElimina
 4. Anònim3/17/2011

  Perdò Sandra, no havia entes el comentari!!!


  Mia
  La Mola

  ResponElimina
 5. Anònim10/15/2014

  no me enterat

  ResponElimina