dijous, 11 de novembre de 2010

L'ODISSEA? QUÈ ÉS, AIXÒ?

Alguns i algunes de Cicle Superior ja us heu llegit l'Odissea, però pels que encara ho estan fent o ho faran més endavant, els deixem uns apunts.

L'Odissea és un poema èpic que explica la llarga peregrinació d'Ulisses, rei d'Ítaca, per tornar a la seva pàtria, un cop acabada la guerra de Troia.
Durant els vint anys de la seva absència, Penèlope, la seva fidel esposa, ha estat assetjada pels pretendents, prínceps de l'illa, que volen ocupar el lloc d'Ulisses.

L'èpica és un tipus de poesia narrativa que canta les gestes d'herois o cabdills victoriosos que pertanyen a un passat llegendari. Per això se l'anomena èpica, mot derivat del substantiu grec épos (paraula, relat, narració heroica).
Aquest tipus de poesies eren cantades en les festes per aedes (joglars) amb acompanyament musical de corda. Es tractava de fer conèixer la glòria dels herois mitjançant el cant. El poble percebia en el contingut dels cants èpics una explicació dels seus orígens i la seva identitat. Per això, per als grecs, els poemes èpics constituïen la primera història del seu passat gloriós, que valia la pena continuar transmetent de generació en generació.

De totes les epopeies heroiques de la Grècia primitiva només ens n’han arribat dues: la Ilíada i l'Odissea, pertanyents al cicle troià, format, sembla ser, per vuit epopeies que narraven la guerra de Troia, de les quals la Ilíada seria la segona i l'Odissea la setena.

L'Odissea reflecteix un món nou, més modern que el de la Ilíada, una societat més evolucionada.
L'Odissea és més aviat una novel·la d'aventures; l'antic ideal d'heroi perd el seu sentit i s'imposa un nou model, el de l'home astut que és Ulisses.

Aquestes dues obres, des de l'antiguitat han estat atribuïdes a Homer, poeta joni de la regió de Quios i Esmirna, nascut entre els segles IX i VIII aC. Ja en l'antiguitat (s. III i II aC), els filòlegs observaven diferències d'estil i temàtica en els poemes i consideraven l'Odissea més recent que la Ilíada, de manera que no podia ser atribuïda a Homer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada